15 Nisan 2010 Perşembe

5.sanata yumuldum, gözler bazında, yorgunum dostlarım, yorgunum artık (burdan ednana selamlar olsun(bi dilek hakkım varsa:"burası şu an izmir olsun"))

bir*ilerinin kendisiyle giriştiğimi iddia ettiği rekabetik durumdan (arkadaşım biz ayrı kulvarlardayız.. ben kısa mesafe okuyucusuyum (ÇOK HIZLI OKUR, BİR O KADAR DA HIZLI ANLARIM) sense maratoncusun. mesela ikimiz de kelebek olsak, ben senden katkat (ya da kitkat (çünkü esmerim)) kültürlü olurdum M.canım) mütevellit okuduğumu sandığı bir kitap; stefan zweig - satranç.
sağlam kurgulu; olayların gelişimi, atmosferi (en çok da beyinbozumu bölümleri) iyi ifade edilmiş. okunması kolay, dili sade. sitefanın yaşadığı döneme tahammül edemeyerek gencecik tabir edilesi bi yaşta intihar etmesi acı. çok klişe tamam ama, yaşasaydı kim bilir daha neler çiziktirirdi.. yazık etmiş sitefan da sevdiceği de kendilerine. yeri gelmişken (yeri gelmişliği bahane, her ortamda her koşulda söyleyebilirim bu aşağıdakini, tetikleyici malzeme (özellikle türkiye'de) oldukça fazla zira) kişisel tarihimde, 28 senedir (temmuzdan sonra 29 diyicim? :s) zirveden inmeyen (klişeşmiş) en bi sevdiğim cümleyi iftiharla sunarım:

HAYAT HER NE OLURSA OLSUN YAŞAMAYA DEĞER (BE (dd foreva) SİTEFAN (bir erkek olsaydım ve bülen tersoyla evlenceksin yoksa seni yaşatmayız deseler bu dediğimi bi daha düşünürdüm, o ayrı))


son dönemde okuduğum en çerez kitap diyebilirim.
sAliden sonra bir durayım, bir hayata dair, ilişkilere, insanlara ve kendi içimde barındırdıklarıma dair hesaplaşmaları bırakayım, kısaca kolaya kaçayım, az düşüneyim, o zaman daha mı az varolayım (poyzın cok) diye elime aldığım bu kitap, kendisinden beklentimi hakkıyla vermiş durumda.
çölde su kadar aklı olan lennie, ve ona adeta "kıyamayan" george'un yeni bir çiftlik, yeni bir hayat diyerek yaşadıklarını çok çok yalın bi şekilde anlatmış con. hiç oynamadım ama okurken farmvil oynamış kadar oldum; ortam öylesine sade bi şekilde betimlenmiş.
yazar nobel ödüllü, kitap da amerika'da ortaöğretimde okutulması zorunlulardan imiş.
arada soluklanayım dediğin vakit bi steinbeck çek (uyağına kurban).

4 yorum:

Unknown dedi ki...

At L şeklinde gidiyor, bunu bilen herkes bu kitabı rahatlıkla okur anlar özümser (ki ÖZÜMSEMEK!... zor bir fiil... tedirgin edici.)

Fareler ve İnsanlar'a gelince Fareleri biliyoruz zaten, sevimsiz mahluklar, zararlılar. İnsanlar desen onlar da sevimsiz ve zararlı.

Bunları geçiceksin arkadaşım. Alıcaksın kuantum fiziği 1-2-3 serisini, alıcaksın moleküler biyoloji kitaplarını onları okuycaksın yoksa satranç, fare, insan bunlar çok basit.

eFeNDi-Ci dedi ki...

ben kuantum kimyası okudum (sazan genleri devrede) organiğe verdim gönlümü, fizikokimya derslerinde en önde otururdum arkadaşım(inek genleri devredeydi). özetle:

pardon?? (iki soru işaretli şaşırdığıma göre biraz da küstahım)

biiiğğzz murakamileri (ay iyi ki okudun.. okuduğun en kalın kitap diye sok gözüne ver ateşe (tamam ateş alakasız oldu ama etkileyici değil mi, lafa gel "ver ateşe!!" beehh beh)) biiiğğz oğstırları, biiiiizzz kamuları, sabahattin alileri ve biiiğzz yeri geldi kafkaları da okuduk. okuduk da kafka okuyoruz, auster okuyoruz, camus okuyoruz deyü self-pohpohlanmadık..

kime bu bana karmaşık kurgulu, psikolojik analizli, paragraflar süren betimlemeleri ile beyin ütüleyici(bunun daha bi kaba versiyonu daha uygun düşüyor ama ben hakkımı ütülü versiyondan yana kullanmak istiyorum) kitaplarla, bunların yazarlarıyla gel demeler? kime bu hava civa, kime bu caka.

çok özledim seni karşıyaka..

wimparella dedi ki...

çocukkene okumuştum bu kitabı

eFeNDi-Ci dedi ki...

zamanlaman iyiymiş (kastettiğin fareler ve insanlar ise).

yine de arada "bu kitap ağırmış arkadaş, kafam sıkıldı (bütün ı'ları çakmakla yakmak suretiyle i'ye çevir şimdi)" demelere gelinen vakitlerde, arkadaştan steinbeck ödünç alınabilir (zira con'un bu kitabını arkadaştan ödünç alınacaklar listesine sokuyorum, diğerlerini bilemiyorum).